HEM OM ELLIS ISLAND EMIGRATION SLÄKTFORSKNING NEW YORK GUIDE In English
Uvandrarnas Hus - Utställningshall
 Välj ur menyn:
Släktforskning
Att släktforska
Kyrkoarkiv
  Födelse- & dopbok
  Husförhörslängd
  Lysnings- & vigsel
  Flyttningslängd
  Död- & begravning
Databaser
CD-skivor
Dokument (pdf:er)

Aktuellt

Reportage / Tips
Riks- & Landsarkiv
Länkar
Guide till Göteborg - Fakta, historia, sevärdheter, museum, nöjen m.m.

Utvandrarnas Hus i Växjö


Dags för några dagar utan arbete.... I förra veckan (7-10 Juni), bar det iväg till huset som vi alltid har velat besöka. Det är inte vilket hus som helst utan Emigranthuset i Växjö, även kallat "Utvandrarnas hus".

Det ligger i Växjö på ena sidan av den stora sjön, Växjö sjön. Flaggorna från flera olika länder svajade lite lugnt utanför huvudingången och till höger stod det faktiskt ett huvud på en pelare. Såg lite suspekt ut men det är faktiskt den kända skalden, Wilhelm Moberg.

Sommar och varmt


Den dagen vi var där, strålade solen och det var varm och skönt. Flera personer satt vid sjön och njöt säkert sin första SIA-glass i solgasset. Ja, då staplar vi in... inomhus... för att se oss om i Emigranthuset. (Vad gör man inte för emigrationen och släktforskningen).

På med tröjan över axlarna och betala inträdet (40 kr per person) och veckla ut kartan över de olika utställningarna. Vilken tur att damen i receptionen visade oss vilket rum vi skulle starta i.

Utställningar

Lyssnar på intervjuer med emigranterVi startade med utställningen om emigrationen. I detta rum fanns allt! Dockor, montrar, saker, berättelser, bilder, kartor, en gata från USA, telefoner (att lyssna på intervjuer med emigrerade svenskar i USA, t.o.m på flera olika språk).

De olika berättelserna inkluderade svar på frågor så som...varför emigrerade vi, hur många, när, från vilken hamn och med vilket skepp, vad hände i USA? Vart anlände de, vart åkte de vidare, åkte de själva eller följde de med någon person, vilka yrken jobbade de med, vilka svenskar har hjälpt till att bygga upp USA, kända svenskar, svenska öden, svenska tidningar, svenska organisationer etc.


Fika-paus!

Efter att ha läst och begrundat en hel del information var vi tvungna att gå tillbaka till cafeet (som ligger precis efter ni har betalat), vi behövde kaffe snabbt! Man blir fikasugen av all information. Gud vilken god macka vi fick och medans vi knaprade på den hörde vi även amerikanare vid bordet intill! Trevligt.

Vi frågade receptionisten om det är många amerikanare på besök, ja sa hon, mest mellan Jun-Aug. De flesta kommer för att forska i vår forskarsal på övervåningen. (Denna gång skulle vi inte släktforska utan bara njuta av utställningen, men vi såg trappan upp till salen och alla personer som försvann upp dit).


Efter en god smörgås gick vi tillbaka till emigrationsutställningen och lyssnade på lite mer emigranter i de " coola" telefonerna. Helt underbara människor och vilka öden vissa har gått igenom. Vi skall aldrig klaga mera på småsaker i våra liv! Det var skallerormar överallt i jorden när en familj skulle bosätta sig, indianer lurade runt knuten, några vita lakan var inte att tala om... de var fulla med löss etc.


Titanic

Efter emigrationsrummet kom vi fram till en utställning om Titanic. Skeppet med 2 227 passagerare som gick under på Atlanten över till USA, den 15 April 1912. I detta rummet fann vi även bilder, texter, saker etc. På väggen fanns även en dokumentation med namn på de svenskar som omkom ombord. Kommer ihåg att det fanns en svensk som åkte första klass, ca tre i andra klass och sedan resten i tredje klass...

En familj har även skänkt brev och diverse föremål från en avliden på Titanic. Hans klocka låg i en monter och den hade stannat på 02.40, tjugo minuter efter det att skeppet skönk till botten. Klockan 02.17 stod aktern rakt upp i vattnet och kl 02.20 skönk det. Av 2 227 passagerare omkom 1 522 st. I ytterligare en telefon, kunde vi lyssna på en svenskas berättelser om händelsen, efter det att Carpatia hade plockat upp henne som en av de överlevande. Mycket gripande berättelse.

Vilhelm Moberg

Vilhelm MobergNästa utställningsrum handlade om vår kända författare Wilhem Moberg. Ni vet han som skrev: Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna, Sista brevet till Sverige mfl. Får väl säga att vi inte direkt läste allt i Wilhelms rum (även fast det var mysigt gjort men en liten kopia av ett av hans skrivarrum), vi började bli lite trötta i benen och ögonen av allt läsande och vi tyckte att vi hade sett det som vi kom dit för.

Vi kan väl tillägga att vi såg att Wilhelm Moberg hade gjort väldigt grundliga undersökningar både i Sverige och USA innan han skrev sina "Utvandrar-romaner". Han brevväxlade med amerikaner och var själv över flera gånger för sina undersökningar. Och självklart hade även Moberg släkt i Amerika.



Shoppa loss

Efter vårt besök kan vi ju inte bara lämna "huset" utan att köpa på oss fler saker i livet. Brevid entrén finns en liten shop, med böcker, kort och souvenirer m.m. Vi köpte ett par böcker och lite planscher på skeppen som transporterade emigranterna över till USA.


Vi säger bara ett stort TACK till att "huset" finns, rekommenderar er alla att åka dit om ni ändå har vägarna förbi de småländska skogarna.

Tillbaka hem till Göteborg besökte vi fler ställen, bla Kristinas Duvemåla, inspelningsstället för filmen "Utvandrarna", Carl von Linnes bardomshem etc. Men det är en annan historia.

Utvandrarnas Hus i VäxjöUtvandrarnas Hus i Växjö

Vilhelm Mobergs gata 4
Tel. 0470-201 20

Hitta dit - karta (pdf) - zooma in mot Centrum »

Till hemsida - Svenska Emigrantinstitutet »


Frihetsgudinnan



 
Om Ellis Island Om Ellis Island
Emigrationen Emigrationen
Släktforskning Släktforskning
New York Guide New York Guide
Boka hotell i New York Boka Hotell
New York Flyg Boka Flyg
 
Dagens namn:
Släktforska med Ancestry.com

Böcker
Släktforska steg för steg.
Släktforska
steg för steg:

Lär dig släktforska med hjälp av
denna bok...
Språk: Svenska
Adlibris.com - Nordens störsa bokhandel
Böcker om:
Släktforskning
Ellis Island
Göteborg
Släktband - Sveriges Radios program om släktforskning - läs mer om programmet här!
Hitta kärleken med tillsammans.se
Hitta singelresor
Dejting för dig 50 plus
Drömmen om Amerika
DNA-test via ancestryDNA
OM ELLIS ISLAND | EMIGRATION | SLÄKTFORSKNING | NEW YORK GUIDE | OM OSS
2006 © ellisisland.se - Din guide till Ellis Island och New York.  Sekretesspolicy  Foto: Annika och Helen Larsson (om oss)
Avfotograferade foton © The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, Inc. webdesign: Kangaroo Design
 
Stadsguider:  New York | Göteborg | Las Vegas | London | Rom | Paris | Stockholm | Barcelona | San Francisco | Los Angeles | Sydney
Länkar vi tycker om:  Ellis Island Foundation | Save Ellis Island | Populär Historia | Svensk Historia | Las Vegas | Travelpix