HEM OM ELLIS ISLAND EMIGRATION SLÄKTFORSKNING NEW YORK GUIDE In English
Släktforska
 Välj ur menyn:
Släktforskning
Att släktforska
Kyrkoarkiv
  Födelse- & dopbok
  Husförhörslängd
  Lysnings- & vigsel
  Flyttningslängd
  Död- & begravning
Databaser
CD-skivor
Dokument (pdf:er)

Aktuellt

Reportage / Tips
Riks- & Landsarkiv
Länkar
Guide till Göteborg - Fakta, historia, sevärdheter, museum, nöjen m.m.

Databaser


Här presenterar vi de olika databaser som finns tillgängliga via Internet.


Internet en hjälp i din forskning


Internet som hjälp i din forskningOm du har tillgång till en dator och Internet kan du komma åt en hel del intressant information "on-line". Är det så att du själv inte har en dator brukar detta finnas på de lokala biblioteken och hos landsarkiven. Ring gärna och hör med det som är närmast dig.

En del databaser kostar pengar att söka i och oftas köper man ett abonnemang och har tillgång till arkivet under en viss tid. Men en del är också gratis.

Söka i svenska kyrkoarkiv:
Stockholms StadsarkivStockholms Stadsarkiv
Kyrkoböcker/ministerialböcker
Stadsarkivet har lagt ut pdf:er med register över vissa kyrkoarkiv i Stockholms församlingar så som - födelsebok, in-/utflyttningslängd, dödbok m.m.

Gör så här
För att kunna läsa dokumenten (pdf) behöver du Acrobat Reader - som du kan hämta här. Klicka sedan på länken nedan som tar dig till Stadsarkivets hemsida.
Där hittar du Stockholms olika församlingar / välj en församling / välj sedan den bok du vill titta i / när du fått fram listan över den församling du valt så skall du välja den länk som heter - OCR-tolkad fil - det är denna fil som är pdf:en.
Nu öppnas pdf:en och du kan söka - med hjälp av "kikaren" - efter ett personnamn.

Sök i Stockholms Stadsarkiv - klicka här »

GenlineGenline
Istället för att titta på mikrokort på ditt landsarkiv så tittar du här på avfotograferade kyrkoböcker såsom husförhörslängder, födda, vigda och döda. Du forskar med hjälp av programmet Genline FamilyFinder som installeras på din dator.

Genline har blivit uppköpta av Ancestry och ingår nu i Ancestry.com släktforskningssida.

Mer information:
Ancestry.com

Arkiv DigitalArkiv Digital
Arkiv Digital är ytterligare en hemsida där du kan släktforska direkt på internet. Här finns databaser med mer än 23 miljoner avfotograferade kyrkböcker och annat intressant material. Sidorna är fotograferade i färg vilket gör läsbarheten betydligt bättre än tidigare svart/vita avfotograferingar. Du forskar med hjälp av Arkiv Digitals egna programvara AD Online. Här kan du söka i husförhörslängder, födda, döda, vigda, bouppteckningar, mantalslängder m.m.

Du har tillgång till flera olika abonnemangslösningar. Du kan också prova gratis för att se hur allt fungerar innan du bestämmer dig för ett abonnemang.

Mer information:
www.arkivdigital.se


Digitala ForskarsalenDigitala forskarsalen (SVAR, Riksarkivet)
Hos Riksarkivet har du också tillgång till kyrkoarkiv. Här finns också flera års folkräkningar, Domstolsarkiv, Frigivna straffarbetsfångar, Fabriksberättelser och Mantalslängder m.m.

Du har tillgång till flera olika abonnemangslösningar. Från och med 1 februari 2018 sägs SVARs digitala forskningsstjänst bli gratis.

Mer information:
SVAR Digitala Forskarsalen

Svensk folkräkning:
Umeå Universitet - Folkräkning 1890Svensk folkräkning 1890
En folkräkning (census) är som en telefonkatalog över Sveriges befolkning. Men här framgår så mycket mer: Här finns personerna samlade i sin hemby, kärnfamiljen samlad i hushållet tillsammans med eventuellt tjänstefolk eller en föräldrageneration, med uppgift om namn, födelseår och födelseförsamling, yrke, civilstånd, kön och ytterligare ett antal uppgifter. När du hittat din person i folkräkningen kan du snabbt komma vidare i din släktforskning via de olika kyrkoarkiven.

Umeås Universitet har lagt ut folkräkningen för 1890 för följande län: Västerbotten, Norrbotten, Jämtland, Västernorrland samt Värmland.

Sök i folkräkningen 1890 »

Söka soldater:
Centrala SoldatregistretCentrala Soldatregistret
Du som stöter på soldater i din forskning kan ha användning av denna sida där du kan söka efter soldater på namn och få fram vilket Regemente och Kompani han tillhörde.


Sök i Centrala Soldatregistret »

 

Söka gravar:
Hitta GravenHitta graven (Stockholm)
Sök bland ca 185 000 gravplatser och ca 500 000 gravsatta på Stockholms 11 allmänna begravningsplatser.

Helt Gratis!

Mer information:
hittagraven.stockholm.se

Söka gravar:
Gravminner i NorgeGravminner (Norge)
Sök i DIS-Norges gravar. Gravstedsregistreringen är till för att göra det lättare för släktforskare att hitta norska gravar och även få fram födelsetid och året när personen avled. Du kan söka bl a. på namn och också under resp. "fylke" (del av landet). Över 1 milj. gravar finns redan registrerade i databasen, testa och sök om du har några släktingar som befunnit sig i Norge.

Helt Gratis!

Mer information:
www.disnorge.no/gravminner  (klicka på - Finn gravplass)

Söka fångar:
Frigivna fångarFrigivna fångar (hela landet)
Tips på en bra sida att leta frigivna fångar mellan 1876-1910. Registret gäller de grövsta kriminella som frisläppts.
Källa: Malmö Stadsarkiv.

Helt Gratis!

Mer information:
www.arkivdigital.se

Söka efter emigranter:
Castle GardenCastlegarden.org (1830-1892)
Här söker du efter immigranter som tog sig till New York mellan 1830 -1892. De som kom under denna tid anlände via Immigrationsstationen Castle Garden (nuvarande Castle Clinton National Monument) i Battery Park. Du söker på namn i en databas innehållande 10 miljoner immigranter.

Helt Gratis!

Mer information:
www.castlegarden.org

Ellis IslandEllisisland.org (1892-1924)
Den bästa online-databasen över emigranter som passerade Ellis Island mellan åren 1892-1924 på sin väg in till New York. Du söker på namn i en databas innehållande mer än 22 miljoner immigranter.

Helt Gratis - däremot kan du köpa till kringtjänster om du vill. Du måste lägga upp ett användarkonto för att komma in och läsa skeppslistorna när du funnit ditt namn - även detta är gratis.

Mer information:
www.ellisisland.org

Mer om Ellis Island och dess historia hittar du här »

Söka i amerikanska arkiv:
Ancestry.com Ancestry.com
En helt fantastisk databas där du söker efter din släkt i amerikanska arkiv. Om du vet att någon i din släkt emigrerat kan du här söka på namn och få upp flera olika arkiv som hittar detta namn. Det kan till exempel vara folkräkningen (census) år 1900, 1910, 1920 eller 1930, det kan också vara skeppslistor över immigrerade personer till olika hamnar som New York, Boston och Philadelphia, det kan vara inskrivna soldater i 1:a världskriget och över avlidna ( Social Security Death Index) m.m.

Här finns mer än 3.5 miljarder namn

Du kan välja mellan månads- eller årsabonnemang. Du får också prova gratis i 2 veckor.
(Om du ej vill fortsätta/betala var noga med att säga upp ditt abonnemang)

Prova Ancestry.com GRATIS - klicka här »

Census 1940US Census 1940
2 april 2012 släpptes USA:s folkräkning (Census) för året 1940. Denna har tidigare inte varit tillgänglig pga USA har sekretess på 72 år. I census kan man få fram sina svenska släktingar som bosatt sig i Amerika och bodde där i april 1940. Man skrev oftast upp alla i hushållet som man, hustru, barn och ev inneboende. Så här finns mycket bra information att få fram för dig som söker idag levande släktingar i USA.

Hos National Archives kan du titta i census från 1940 helt gratis. För tillfället söker man på område ett sk. enumeration district number. Att söka på namn kommer dröja lite innan personregistret är klart. Lite yxigt att hantera och läsa sidorna. :-)


Mer information: 1940census.archives.gov/getting-started/
Här är söksidan hon pratar om i filmen gällande distrikten
1940 Census

Bakgrund till allt arbete som gjorts för att få digitaliserat US Census från 1940.

1940 utgörs av Ca 3.8 miljoner inscannade sidor.




Film från Youtube.

Social Security Death Index (SSDI)
Om du vet att någon i din släkt emigrerat till USA kan du här söka efter avlidna personer. Under 1930-talet började USA utfärda Social Security nummer (liknande vårt personnummer). Nu finns dessa personer som avlidit från ca 1962 inlagda i en databas som du kan söka i. Men om dödsfallet inte rapporterats till den sk. Social Security Administration kommer de tyvärr inte dyka upp här.

Om du hittar en avliden släkting här så får du fram information som:
Födelsedatum, avlidendatum, senaste bostad och SSDI-nummer.

Detta kan hjälpa dig vidare i din sökning.


Mer information: www.genealogybank.com/gbnk/ssdi/

Peoplefinder
Här söker du på namn efter idag levande personer i USA. Kanske har du någon person du vet bodde i USA under 70-talet, men nu har ni tappat kontakten. Sök på Peoplefinder och se om personen bor kvar eller nu finns någon annanstans i USA.

Mer information: www.peoplefinder.com

Immigrants

Salt Lake Valley - UtahResan över prärien (1847–1868)
Mormon Pioneer Overland Travel (Mormonernas resa över den amerikanska prärien). Ca 60.000 mormoner tog sig över prärien till Salt Lake Valley i Utah, för att söka sig en fristad. En del av dessa var svenskar. Du kan här söka på namn och se med vilket bolag de åkte med och tillsammans med vem. Jag har gjort en testsökning på - Johanson - och fick upp en rad med svenskar.

Helt Gratis.

Mer information:
(The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints) - www.lds.org




***** Fler intressanta databaser hittar du här - emigration/databaser *****
 
Om Ellis Island Om Ellis Island
Emigrationen Emigrationen
Släktforskning Släktforskning
New York Guide New York Guide
Boka hotell i New York Boka Hotell
New York Flyg Boka Flyg
 
Dagens namn:
Släktforska med Ancestry.com

Böcker
Släktforska steg för steg.
Släktforska
steg för steg:

Lär dig släktforska med hjälp av
denna bok...
Språk: Svenska
Adlibris.com - Nordens störsa bokhandel
Böcker om:
Släktforskning
Ellis Island
Göteborg
Släktband - Sveriges Radios program om släktforskning - läs mer om programmet här!
Hitta kärleken med tillsammans.se
Hitta singelresor
Dejting för dig 50 plus
Drömmen om Amerika
DNA-test via ancestryDNA
OM ELLIS ISLAND | EMIGRATION | SLÄKTFORSKNING | NEW YORK GUIDE | OM OSS
2006 © ellisisland.se - Din guide till Ellis Island och New York.  Sekretesspolicy  Foto: Annika och Helen Larsson (om oss)
Avfotograferade foton © The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, Inc. webdesign: Kangaroo Design
 
Stadsguider:  New York | Göteborg | Las Vegas | London | Rom | Paris | Stockholm | Barcelona | San Francisco | Los Angeles | Sydney
Länkar vi tycker om:  Ellis Island Foundation | Save Ellis Island | Populär Historia | Svensk Historia | Las Vegas | Travelpix