Svenska kyrkoarkiv
Här presenterar vi de olika kyrkoarkiv som du kan söka efter dina släktingar. |
Tillgång till många olika arkiv i din forskning
Det finns en hel del olika arkiv där du kan söka efter dina släktingar. Vi har tur i Sverige som har arkiv sk. folkbokföring som sträcker sig ända tillbaks till 1600-talet.
Enligt lag ålåg det kyrkan att föra befolkningslängder, vilket man också gjorde mellan åren 1686-1991.
Landets kyrkoarkiv finns microfilmade och finns i första hand hos våra olika Landsarkiv men också som digitaliserade och tillgängliga via databasen Genline.
Vi presenterar nedan några av de vanligaste arkiv du kommer komma i kontakt med i din forskning.
Klicka på respektive länk nedan för mer information!
Ovan är de första böckerna ni bör känna till i starten.
Kort om övriga arkiv
När ni sedan börjar med er släktforskning kan ni söka mer information inom tex: krigsarkiven om ni har haft någon soldat eller båtsman i släkten. Detta kan tex göra att ni hittar soldattorp med namn och kanske så småningom kan ta er en tur inom Sverige och hitta vart det en gång i tiden låg.
Vill ni dyka djupare i och ta reda på vad som fanns i boet, när en person avled, vad sakerna var värda, samt vilka som var arvingar, fordringar och skulder ser ni detta i bouppteckningarna. Detta är ett mycket intressant arkiv då man verkligen förstår hur personerna bodde och vad de ägde. En klänning, ett munspel, ett klockur, en ko, två grisar etc.
Har ni släktingar som emigrerat till USA, hittar ni mer specifika uppgifter i passagerarlistor etc. Detta kan faktiskt i sin tur kanske ge er möjlighet att besöka långtväga släktingar i USA (vi hittade våra släktingar i USA och reste och besökte de sommaren 2005.)
Det som kan vara intressant och lite spännande är faktiskt om några av era anfäder har gjort någon kriminell handling (med detta menar vi INTE att detta förordas) ni söker i Häradsrätterna domböcker med dess olika domslut etc. Där finner ni vad personen vittnar om och vilken handling som de döms för. (vi har haft släktingar som inte varit så snälla.... hustrumord, misshandel djurplågeri, inbrott m.m). Får väl samtidigt säga att detta var några år sedan och att det inte gått i arv.
Övriga längder: de som undergått kyrkoplikt, straffjournaler, folkmängdsuppgifter, statistiska tabeller, frigivna straffarbetsfångar, sjömansdatabas, vård- och omsorgsdatabas, Skeppslistor etc.
|
|
|
Mer information om våra olika arkiv hittar du på hemsidan för Riksarkivet och Landsarkiven - www.ra.se »
|